Bielkovina laktoferín v materskom mlieku je super bojovník

Majka Kollárová

O materskom mlieku sa už dlhý čas vie, že má pozoruhodné vlastnosti. Okrem toho, že pomáha bábätkám rásť a správne sa vyvíjať, má dôležitú úlohu aj pri obranyschopnosti dieťaťa. Jedna zo zložiek, ktorá dieťaťu pomáha, je tzv. laktoferín. Ten ničí škodlivé baktérie, kvasinky a vírusy.

Toto je jeden z dôvodov, pre ktorý majú dojčené deti schopnosť bojovať voči patogénom a udržať si zdravie. Výsledky britských vedcov ukazujú, že jedna zložka, ktorá je prítomná v materskom mlieku, má výnimočne silné účinky na tzv. superbaktérie, čiže baktérie odolné voči väčšine známych antibiotík.

Tou zložkou je laktoferín, bielkovina objavená v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Doteraz bolo známe, že laktoferín poskytuje novorodencom dodatočnú ochranu pred baktériami, vírusmi a hubami, avšak nikto sa ho nepokúšal využiť komerčne pri ochrane pred ochoreniami spôsobenými baktériami odolnými na konvenčné antibiotiká.

Laktoferín sa ukázal byť skvelým médiom: veľmi rýchlo preniká do buniek baktérie, poškodzuje bunkovú membránu, pričom úplne ignoruje zdravé bunky. Významný je aj fakt, že má potvrdené antibakteriálne účinky na väčšinu patogénov odolných voči antibiotikám. Podľa slov jedného z vedcov: „Kapsuly laktoferínu fungovali ako malé projektily, cez bunkové membrány prenikali neuveriteľnou rýchlosťou a úspešnosťou.“

Práve rýchlosť je v tomto prípade veľmi dôležitá, pretože likvidované baktérie nemajú šancu vytvoriť si odolnosť na laktoferín. Je ešte skoro na bežné zavedenie takejto terapie do praxe, však výskum v každom prípade dáva silný základ pre pokračovanie v testoch. Problém superbaktérií je vážny, všeobecne sa usudzuje, že každý rok by malo vzniknúť nové antibiotikum, aby sa zachovala úspešnosť liečby chorých, ktorí sú nakazení baktériami odolnými voči bežným liekom.

Ref.: http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/sc/c5sc03260a#!divAbstract


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *