Najnovšie články

Skolioza

Skolióza chrbtice

Majka Kollárová

O skolióze chrbtice už vieme pomerne veľa. Najčastejšie sa zisťuje už v útlom veku. Príčina vzniku môže byť naozaj rôzna. Môžu ju spôsobiť genetické poruchy, vrodené deformácie chrbtice, nervovo-svalové ochorenia, atrofia svalov…


Čítať viac

Umelá výživa a marketing

Majka Kollárová

Na základe tisícok štúdií je zrejmé a nespochybniteľné, že dojčenie je pre zdravie dieťaťa mimoriadne dôležité. Nie je možné len tak povedať, že „aj ja som vyrástla na umelom mlieku a som tu“. Podľa štúdií WHO je dojčenie zodpovedné za 80 % zdravia človeka v dospelosti, pričom ovplyvňuje nielen zdravie dieťaťa, ale aj zdravie matky.


Čítať viac

Frekvencia a dĺžka dojčenia

Majka Kollárová

Frekvencia dojčenia

Lieky podávané počas pôrodu môžu ovplyvniť bdelosť novorodenca a jeho ochotu prisať sa na prsník. Preto, ak je to možné, je dobré sa im vyhnúť. Je dôležité, aby dieťa bolo prvé hodiny po pôrode s matkou v kontakte koža na kožu – vtedy má dieťa možnosť priplaziť sa k prsníku a prisať sa.


Čítať viac

Budem vedieť dojčiť?

Majka Kollárová

Pokiaľ je bábätko v matkinom brušku, táto veta je kdesi v úzadí. Celá pozornosť sa upriamuje na pôrod. Budúce mamičky sa starostlivo pripravujú na ten krásny okamih.


Čítať viac

Mýtus: dokonalosť

Majka Kollárová

Nedávno som si prisadla k skupine diskutujúcich mamičiek. Boli pomerne hlučné, a tak moje veľké ucho načúvalo. Otvorená bola jedna jediná téma: deti.


Čítať viac

Pozor na „šikovné“ vynálezy

Majka Kollárová

Veľa zo súčasných vynálezov uľahčuje život nám, rodičom, ale dieťa pripravujú o vzácne hodiny a dni prirodzeného pohybu. Dieťa potrebuje pracovať stovky hodín, aby vedelo, kde sa nachádza jeho telo v priestore, ako ďaleko je od…, ako vysoko je nad…, akú silu potrebuje na určitú činnosť. Potrebuje si nacvičiť uchytenie hračky, vloženie lyžice do úst,


Čítať viac

Štvornožkovanie – prečo je to také ťažké?

Majka Kollárová

Musí alebo nemusí vaše dieťatko štvornožkovať?


Čítať viac

Vrodené reflexy u bábätka majú svoj význam

Majka Kollárová

Zdravé dieťa sa rodí s určitou skupinou reflexov. Sú to necielené pohyby novorodenca, ktoré sú naprogramované prírodou a vychádzajú z tzv. mozgového kmeňa a miechy. Sú prejavom spokojnosti či nespokojnosti dieťaťa a vyvolávajú ich rôzne vnútorné či vonkajšie podnety. Ako dieťa rastie, tieto reflexy postupne zanikajú, aby mohli prísť vedomé reakcie riadené mozgom a vlastnou vôľou.


Čítať viac

Čo by sme si mali na bábätku všímať z motorických prejavov

Majka Kollárová

Obdobie novorodencov a obdobie do jedného roka života sa vyznačuje výrazným rastom a rozvojom pohybových a psychických schopností. Už na prvý pohľad vieme zhodnotiť tvar hlavičky, súmernosť tela, držanie končatín.


Čítať viac

Bielkovina laktoferín v materskom mlieku je super bojovník

Majka Kollárová

O materskom mlieku sa už dlhý čas vie, že má pozoruhodné vlastnosti. Okrem toho, že pomáha bábätkám rásť a správne sa vyvíjať, má dôležitú úlohu aj pri obranyschopnosti dieťaťa. Jedna zo zložiek, ktorá dieťaťu pomáha, je tzv. laktoferín. Ten ničí škodlivé baktérie, kvasinky a vírusy.


Čítať viac